Jaký je rozdíl mezi arabicou a robustou?
Arabica vs. Robusta
Jaký je rozdíl mezi dvěma těžkými soupeři ve světě kávy?
Pojďme udělat malé srovnání arabica vs. robusta.
Arabica má méně kofeinu než robusta.
Arabica obsahuje 1,5% obsahu kofeinu, zatímco robusta obsahuje 2,7%.
Kofein má také hořkou příchuť - díky níž je arabica méně hořká než robusta.
Arabica obsahuje více cukru než robusta.
Arabica má téměř dvakrát tolik cukru než robusta. Většina lidí preferuje sladké před hořkými příchutěmi, což pravděpodobně odpovídá rozdílu v popularitě.
Arabica obsahuje více lipidů než robusta.
V kávě arabica je asi o 60% více lipidů (tuků, olejů, vosků, určitých vitamínů, hormonů ...).
Arabická příchuť má vyšší kyselost než robusta.
To je podobné kyselince, díky které víno chutná dobře. Přidává ovocné, čokoládové a ořechové aroma v kávě arabica. Robusta je v této kvalitě nižší, což dodává dřevité nebo spálené gumové chuti.
Arabica je více populární než robusta.
Arabica tvoří 60% - 75% nebo více celosvětové produkce kávy. Robusta tvoří dalších 40% nebo méně.
Arabica má příjemnější chuť než robusta.
Chuť arabiky je popsána jako bohatá s nádechem čokolády, ořechů, ovoce a bobulí. Robusta na druhé straně, jak chutná hořce, zemitě a gumově.
Arabica je dražší než robusta.
Arabica je obtížnější pěstovat kvůli její citlivosti na životní prostředí a skutečnosti, že na hektaru produkuje méně než robusta. Také chutná lépe, což zvyšuje poptávku. Je to tedy dražší než robusta.
Arabica je křehčí než robusta.
Arabica preferuje konzistentní klima (žádné drsné změny) a teploty mezi 15 a 24 ° C, zatímco robusta zvládne vyšší teploty 18 ° - 36 ° C a drsnější změny klimatu. Arabica také preferuje vlhké podnebí ve srovnání s robustou, která zvládne přímější sluneční světlo a drastičtější změny dešťů. Arabica obvykle roste ve vyšších nadmořských výškách a její zrání trvá déle, což dodává její plné chuti. Je také náchylnější k poškození škůdci než robusta.
Arabské fazole mají jiný tvar a barvu než robusta.
Fazole arabica je o něco větší s oválným tvarem a robusta je kulatější. Surová fazole arabica má také světlejší barvu než fazole robusta.
Arabica produkuje ročně méně než robusta.
Na hektar vyrábí kávovník arabica méně ročně než kávovník robusta. Díky tomu je cena arabiky vyšší než její protivník.
Arabské fazole voní jinak než robusta.
Pražená kávová zrna arabica voní trochu jako borůvky, robusta voní jako arašídy.