Co je káva ARABICA?
Kávovník arabský je stálezelený keř až strom dorůstající výšky 5 až 8 metrů, ale obvykle se udržuje na asi 2 metrech, aby se mohl lépe sklízet.
Kávovník roste typicky v podrostu horských lesů a na březích vodních toků v nadmořských výškách 1300 až 2000 metrů. V oblastech jeho původu je až pětiměsíční období sucha, teplé dny a chladné noci, průměrná teplota 20 až 25 °C, nejnižší teplota 4 °C a nejvyšší 31 °C. Roční srážky jsou 1500 až 1800 mm.
Květy jsou malé a bílé, voní jako jasmínové květy, sladké a krásné. Fazole (což jsou vlastně semena) se nacházejí uvnitř bobulí, které rostou na této keřovité rostlině. Bobule se sklízejí, když jsou „třešňové“ nebo tmavě červené / tmavě fialové, v každé bobuli jsou obvykle 2 fazole. Plody kávovníku arabica nedozrávají současně, takže bobule jsou nejlepší, když se sbírají ručně. Pokud jsou sklizeny dříve, než jsou zcela zralé, výsledkem je nižší kvalita kávy. Když jsou kávová zrna arabica z bobulí odstraněna, je třeba odstranit také „pergamenový kabát“ a „stříbrnou slupku“.
Kávovník arabský je dnes pěstován v klimaticky příhodných oblastech celého světa. Největšími producenty kávy jsou v současnosti Brazílie, Kolumbie, Mexiko, Indie, Pobřeží Slonoviny, Indonésie a Etiopie.
Kávovník arabský se podílí na celkové světové produkci kávy 66 až 70 %, zbytek připadá především na kávovník statný (ROBUSTA)
Jak chutná káva arabica?
Vysoce kvalitní káva arabica by měla mít mírně sladkou chuť s nádechem čokolády, ořechů, ovoce a karamelu.
Chuť má příjemnou kyselost a trochu hořkosti.