Co je káva ROBUSTA?
Káva Robusta je druh kávy vyrobené ze zrn (semen) rostliny Coffea canephora .
Robusta pochází ze střední a západní subsaharské Afriky. Je to druhá nejoblíbenější káva na světě, která tvoří 40% světové produkce kávy. Je na druhém místě za arabikou (z rostliny Coffea arabica), která tvoří zbývajících 60% (nebo více) celosvětové produkce kávy.
Kávovník robusta je odolná malá rostlina. Odolává vysokým teplotám (30 ° C a více) a plnému slunci. Ráda zůstává hydratovaná a vyžaduje hodně vody, aby byla šťastná a zdravá. Roste v nízkých nadmořských výškách - od hladiny moře do 600 metrů, a je odolný vůči hmyzu a chorobám.
Ve volné přírodě dorůstá do výšky asi deseti metrů, ale při pěstování pro komerční využití je prořezáván do výšky, která usnadňuje sklizeň, kolem pěti metrů.
Plody kávovníku robusta dozrávají tmavě červeně a trvá to asi 6 až 8 měsíců. Plody nedozrávají všechny najednou, podobně jako borůvky - na stejné větvi mohou být i zralé a nezralé plody.
V každé „třešni“ nebo zralém bobulí jsou obvykle dvě kávová zrna (semínka).
Káva Robusta se pěstuje převážně na východní polokouli, zejména v Africe a Indonésii. Největším producentem je Vietnam.
Často se používá v instantní kávě a směsích espressa.
Jak chutná káva robusta?
Káva Robusta chutná zemitě a často se o ní říká, že má hořkou, kaučukovitou/zrnitou chuť s arašídovou dochutí.
Kávová zrna Robusta obsahují více kofeinu a méně cukru než fazole arabica, a proto chutnají silněji a tvrději než arabica.
Je káva robusta dobrá?
V tomto okamžiku vás možná zajímá, jestli robusta chutná dobře - no, o vysoce kvalitní robustě se říká, že přidává hloubku chuti ve směsi arabica / robusta a příjemnou cremu směsím espressa.
V zemi espressa (ano - myslím v Itálii) je požadována vysoce kvalitní robusta kvůli krémům a chuti, které espressu dodávají.
Takže pokud máte rádi drsnější a zemitější tóny, možná se vám bude líbit menší množství robusty ve vaší směsi. Nebo, pokud máte rádi na espressu pěknou hustou pěnu, pak může stačit kvalitní robusta.