Jak vzniká bezkofeinová káva?
Bezkofeinová káva
Kofein je přítomen v jiných nápojích a potravinách, zejména v čaji a čokoládě, ale je neoddělitelně spojen s kávou. Je to stimulant a látka potlačující chuť k jídlu, spolehlivé povzbuzení pro studenty napjaté na zkoušky, pracovníky na noční směny a kohokoli jiného, kdo potřebuje probuzení.
Ale kofein má také temnější stránku.
Může způsobit úzkost, nespavost, průjem, nadměrné pocení, rychlý srdeční rytmus a třes svalů. Pro mnoho lidí je potěšení z pití kávy vyváženo negativy kofeinem.
Lze z kávy odstranit kofein?
Odpověď je ano, ale proces není tak jednoduchý, jak si možná myslíte.
Prvním člověkem, který narazil na praktickou metodu dekofeinace, byl Němec Ludwig Roselius, šéf kávové společnosti Kaffee HAG. Roselius objevil tajemství dekofeinace náhodou. V roce 1903 byla zásilka kávy během přepravy zaplavena mořskou vodou, kofein se vyplavil, ale aroma zůstalo. Káva bez kofeinu byla na světě.
Jaké jsou metody odstranění kofeinu?
Existuje několik způsobů, jak kávu zbavit kofeinu, ale nejběžnější je namočit ji do rozpouštědla, obvykle methylenchloridu nebo ethylacetátu. Methylenchlorid lze použít jako odstraňovač nátěrů a odmašťovač i jako prostředek k odstranění kofeinu. TUTO METODU U NÁS NENAJDETE!
Metoda Swiss Water probíhá tak, že se fazole dají do horké vody, do které se uvolní kofein, ale i ostatní chuťové složky, které chceme v kávě mít. Roztok bohatý na kofein (plný příchutí) se poté přefiltruje aktivním uhlím, které kofein zachytí. Zrna se znovu vrátí do tekutiny, která obsahuje kávové chutě a zrna se dají sušit. Proces, který byl ve Švýcarsku zahájen ve 30. letech 20. století, byl poprvé komerčně použit v roce 1979. Získal si přízeň, protože to byla první metoda bez kofeiny, která nepoužívala rozpouštědla.
Je to důmyslná metoda, ale má jednu velkou nevýhodu. Je to enormně nákladné.
Existuje další metoda, která zahrnuje použití „superkritického oxidu uhličitého“. Fazole, které byly namočené ve vodě, se vloží do extraktoru z nerezové oceli, který se utěsní a kapalný CO2 pod velkým tlakem na sebe naváže ze zelených zrn kofein.