CASCARA
CASCARA – vysoká koncentrace vitamínů a antioxidantů
Cascara je považována za „SUPER ČAJ“.
Energeticky povzbuzující nápoj a sladká ovocná alternativa kávy.
Cascara je kofeinový čaj z kávových třešní. Aromatický, sladký a ovocný čaj se vyrábí z dužiny kávové třešně. Cascara je španělské slovo pro „skořápku“ a odkazuje na dužinu, která obklopuje kávová zrna. Chuť Cascary připomíná ovocný čaj s jemnými nuancemi medu, pomeranče a červených bobulí.
Kávová třešeň obsahuje kromě kofeinu také velké množství vitamínů a antioxidantů.
Obsah kofeinu ve slupkách kávových třešní se liší podle pěstitelské oblasti, ale obvykle je vyšší než obsah kofeinu v kávovém zrnu. Kofein slouží pro kávová zrna jako repelent proti hmyzu a obsah ve skořápce je odpovídajícím způsobem vyšší.
Ale není to jen zvýšený obsah kofeinu, ale i vysoká koncentrace vitaminu B2 a antioxidantů, to co dělá z kávových slupek trendy nápoj vyhledávaný i mezi sportovci.
Nejprodávanější
Značky
PŮVOD A HISTORIE
Než si kávová zrna najdou cestu k nám do Evropy, vyrostou na keři, pokrytém dužinou kávové třešně. Během procesu zrání dává sladká dužina pecku třešně - tedy kávového zrna - její aroma. Po sklizni se kávová třešeň oddělí od zrna. Slupky jsou sušené na slunci na betonových podlahách nebo tzv. vyvýšených postelích a získává se z nich přírodní a ovocný čaj z kávových třešní. V zemích původu kávy se od pradávna pije čaj z kávových třešní. Zejména proto, že jsou slupky levnější než samotná káva, byly dlouho nazývány jako „Káva chudáka“. Ve skutečnosti byl požitek z kávové třešně objeven dávno před požitkem z kávových zrn.
PŘÍPRAVA
Cca 20 g Cascary zalijte půllitrem horké vody (93 - 95 °C). Nechte působit 10-12 minut. Pro intenzivnější chuť stačí nechat louhovat déle. Poté slejte přes sítko nebo přefiltrujte přes papírový filtr. Vhodné je použít i french press.
Tip: Trocha medu podtrhne ovocné tóny cascary a dodá čaji velmi zvláštní chuť.