Zrnková káva INDONESIA SUMATRA Gayo Gold Gr. 1 - 100% arabica

Tuto kávu pěstují drobní pěstitelé na průměrné ploše 1 hektaru. Většina farmářů je členy družstev, která je podporují ve výrobě organických a Fairtrade organických (FTO) káv.  

Gayo Highlands jsou pojmenovány podle převládající etnické skupiny Gayo. Kromě Gayů žijí na vysočině také Acehňané, Jávané a Batakové. 

Káva se pěstuje ve stínu, často se používají stromy lamtoro nebo říční tamarind. Producenti v Gayo Highlands jsou známí svou jedinečnou metodou prořezávání. Řežou kmen na asi 1 až 1,5 metru. Díky tomu mají ořezané kávovníky tendenci růst směrem ven více než nahoru, což vede k jedinečnému stromu ve tvaru deštníku.  

Téměř všechny farmy v Gayo Highlands jsou malé. Farmy mají v průměru asi 1 hektar. Kromě pěstování kávy jako tržní plodiny mnoho drobných farmářů pracuje také u najatých dělníků na nedalekých čajových plantážích. Čaj je v této oblasti také obrovskou plodinou. Větší čajové plantáže jsou často poblíž kávových farem. Až bude sklizeň dokončena, půjdou tam pěstitelé kávy a budou sbírat listy na základě smluvní práce.    

Existuje stále více iniciativ zemědělců na Sumatře, aby se organizovali do družstev. V minulosti farmáři neměli moc pák, jak si pomoci získat lepší ceny za svou třešeň nebo pergamen. Když jsou v družstvech, mohou sdílet zdroje, organizovat školení a vyjednávat lepší ceny.

V chuťový profil: čokoláda, pomeranč, oříšky

Balení: Premium Line 80 g, 300 g a 1000 g

Stupeň pražení:

     

 Stupeň kyselosti:

   

Vhodná příprava:

         

Varianta:
Dostupnost Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Kód: 965/80 965/300 965/1000 Zvolte variantu
110 Kč / ks 390 Kč / ks 1 100 Kč / ks od 110 Kč / ks
Zrnková káva INDONESIA SUMATRA Gayo Gold Gr. 1 - 100% arabica
indonesia eshop
Novinka DOPORUČUJEME 👌

Pražená zrnková káva INDONESIA SUMATRA Gayo Gold Gr. 1 - 100% arabica

Vyzkoušejte čerstvě praženou kávu do Vašeho kávovaru !

 

Káva ze Sumatry je známá pro jednu velmi specifickou vlastnost: proces mokrého loupání. Tento proces se používá pouze v Indonésii. Je to většinou proto, že relativní vlhkost vzduchu je příliš vysoká na to, aby fazole před loupáním dostatečně vysušila. Po ručním sběru třešní farmáři zpracují své třešně tradiční metodou mokrého loupání. Po sklizni se třešně rozvlákňují na farmě nebo v její blízkosti na malých ručních nebo motorizovaných rozvlákňovačích. Někteří farmáři v Gayo prodávají své třešně místnímu sběrateli, který třešeň buď sám zpracuje, nebo ji prodá zpracovateli nebo mokrému mlýnu. Káva se fermentuje přibližně 12 hodin (v malých nádržích, kbelících nebo pytlích) a následující ráno se promyje čistou vodou. Pergamen se suší na slunci půl dne až dva dny, v závislosti na počasí, aby se umožnilo vysušení pokožky, což usnadňuje odstranění pergamenu.   

V tomto okamžiku je obsah vlhkosti mezi 30-40%. Farmáři doručí svůj pergamen sběrateli. Sběratelé mohou pergamen buď namočit sami, nebo pergamen prodat někomu, kdo to udělá. Tyto kroky se zde stávají nezbytnou součástí procesu, protože stroj na mokré loupání, i když se mírně liší, vyžaduje podobnou investici jako stroj na suchý loupání. Mokré loupací stroje jsou větší, vyžadují větší výkon a běží vyšší rychlostí než tradiční suché loupačky. Málo, pokud vůbec nějací, jednotliví farmáři mají své vlastní loupačky.   

Po vyloupání je kávové zrnko bělavé a poddajné a nazývá se labu. Pokládá se k sušení na plachty nebo terasy, kde se zmenšuje a vlhkost klesá na 14-15%. Tato fáze je známá jako asalan – netříděná a s vadami. Velká část vnitřního obchodního obchodu je určena pro asalan. Vývozci, z nichž většina sídlí v Medanu, obvykle dokončí sušení na 12–13 %, roztřídí a připraví k odeslání.  

Balení: Premium Line 80 g, 300 g a 1000 g 

Zrnkovou kávu vždy dodáváme čerstvě napraženou. Minimální trvanlivost je do 4 měsíců od data výroby.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola