Zrnková káva ETHIOPIA Yirgacheffe Tulise Gr.1, natural - 100% arabica
Pražená zrnková káva ETHIOPIA YIRGACHETTE TULISE Gr.1
Zpracovatelská stanice Huke byla založena v roce 2020 společností Testi Specialty Coffee, aby sloužila 600 farmářům, kteří pěstují kávu v okolí. Mnoho farmářů žije v nedaleké komunitě Tulise, po které je tato káva pojmenována.
Farmáři v této oblasti pěstují kávu po generace za generacemi. Jsou to opravdoví specialisté. Způsoby hospodaření v Yirgacheffe zůstávají převážně tradiční. Farmáři Yirgacheffe obvykle pěstují své kávovníky s jinými potravinářskými plodinami. Tato metoda je běžná mezi drobnými zemědělci, protože maximalizuje využití půdy a poskytuje jídlo pro jejich rodiny.
Protože farmy jsou malé, většinu práce dělá rodina. Farmáři selektivně ručně sbírají zralé červené třešně a dodávají je do zpracovatelské stanice Huke. Na stanici se třešeň vizuálně ručně třídí, aby se odstranily případné vady, a pokládá se k sušení na vyvýšené záhony tzv. africké postele. Třešně se často hrabají, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Sušení třešní trvá přibližně 20 až 25 dní, dokud nedosáhne vlhkosti 12%. Pak se třešně odvezou do skladů, kde se slupka odstraní a káva je připravena na export.
Kávové variety JARC 74110 a Kurume jsou pěstovány v nadmořských výškách 1900 až 2150 m.n.m. na vulkanických i červeno hnědých jílovitých půdách bohatých na minerály.
Chuťový profil: pomeranč, hnědý cukr, kokos
Balení: Premium Line 80, 300 a 1000g
Stupeň pražení:
Stupeň kyselosti:
Vhodná příprava:
Pražená zrnková káva ETHIOPIA Yirgacheffe Tulise Gr.1 - 100% arabica
Zatímco Etiopie je známá jako rodiště kávy, dnes zůstává miláčkem speciálního kávového průmyslu pro svou neuvěřitelnou rozmanitost chutí. Zatímco plná sledovatelnost byla v nedávné historii obtížná, nové předpisy umožnily přímý nákup. Spolupracujeme přímo s farmáři, abychom jim pomohli produkovat šarže specialit nejvyšší kvality, které jsou nyní zcela dohledatelné a přidávají hodnotu pro farmáře i pražírny.
Výjimečná kvalita etiopské kávy je způsobena kombinací faktorů. Genetická rozmanitost odrůd kávy znamená, že najdeme rozmanitost chutí, a to i mezi farmami (nebo uvnitř) s podobnými podmínkami pěstování a zpracováním. Ke konečné kvalitě přispívají kromě odrůd i způsoby zpracování. Posledními klíčovými ingrediencemi pro vynikající kávu v Etiopii jsou tradice výroby, které vytvořily genetickou rozmanitost, zpracovatelskou infrastrukturu a skvělou kávu, kterou si dnes užíváme.
Většina producentů v Etiopii jsou drobní zemědělci a většina pokračuje v pěstování kávy tradičními metodami. Výsledkem je, že většina kávy se pěstuje bez použití chemických hnojiv nebo pesticidů. Káva se téměř výhradně pěstuje, sklízí a suší pomocí ručních systémů.
V chuti pražené kávy najdeme pomeřanče, hnědý cukr a kokos
Balení: Premium Line 80 g, 300 g a 1000 g
Zrnkovou kávu vždy dodáváme čerstvě napraženou. Minimální trvanlivost je do 4 měsíců od data výroby.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.